Tatooine-liknande stjärnsystem kan ha stenplanet

0
473

I ett Tatooine-liknande stjärnsystem på 1000 ljusårs avstånd har astronomer funnit tecken på att det finns rester av en stenplanet i omloppsbana. Det är i ett dubbelstjärnesystem med en vit och en brun dvärg, kallat SDSS 1557 som astronomerna observerat hur stenrester har lämnat sin omloppsbana och störtat ned mot den vita dvärgstjärnans yta.

Tatooine-liknande dubbelstjärnesystemet SDSS 1557 med en vit och en brun dvärg. Stenmaterial faller in mot den vita dvärgstjärnan.
Tatooine-liknande dubbelstjärnesystemet SDSS 1557 med en vit och en brun dvärg. Stenmaterial faller in mot den vita dvärgstjärnan. (Bild: Mark Garlick, UCL, University of Warwick och University of Sheffield)

Upptäckten tyder på att dubbelstjärnor kan ha jordlika planeter som Tatooine – Luke Skywalkers hemplanet i Stjärnornas Krig – i omloppsbana med en stenig kärna. Tidigare kända exoplaneter i omloppsbana runt dubbelstjärnor har varit gasplaneter liknande Jupiter.

Det är i tidskriften Nature Astronomy som ett forskarteam häromdagen publicerade hur de observerat att stenmaterial med bl.a. kisel och magnesium lämnat sin omloppsbana och kraschat mot den vita dvärgstjärnans yta. Materialet slukas sedan av stjärnan och faller ned i stjärnans inre.

Stenplaneter har svårt att överleva i stjärnsystem med två eller flera stjärnor

Huvudförfattaren Dr Jay Farihi (UCL Physics & Astronomy i London) förklarar hur svårt det är att upprätthålla stenplaneter i dubbelstjärnesystem, då de två stjärnorna sliter och drar i allt material i sin närhet. Genom upptäckten av SDSS 1557 ökar förståelsen för hur steniga exoplaneter kan formas ur asteroidbälten, menar Farihi.

I vårt eget solsystem innehåller asteroidbältet rester från planetbildningarna av Merkurius, Venus, Jorden och Mars. Planetastronomerna studerar därför asteroidbältet för att förstå hur stenplaneter bildas. Liknande metoder har använts för att studera SDSS 1557 eftersom forskarna inte har kunnat observera någon stenplanet utan får nöja sig med det asteroidbältesliknande materialet i Tatoointe-systemet.

Den bruna dvärgen var dold av stoft

Att det alls var frågan om ett dubbelstjärnesystem kom som en överraskning för forskarna. Inledningsvis trodde man att systemet endast bestod av den vita dvärgstjärnan. Men medförfattaren Dr Steven Parsons (University of Valparaíso och University of Sheffield), som är expert på dubbelstjärnor, noterade tecknen på att det rörde sig om en dubbelstjärna. Den bruna dvärgen doldes effektivt av stoft, men noggranna mätningar visade hur dess gravitation påverkade den vita dvärgen.

Forskarteamet studerade SDSS 1557 genom att mäta absorptionen av olika våglängder av stenmaterialet, dels med Gemini Observatory och med ESO:s Very Large Telescope i Chile. Den andra medförfattaren Professor Boris Gänsicke (University of Warwick) berättar att forskningen fortsätter och nästa steg blir att använda Hubbleteleskopet för att fastställa att materialet som faller in mot den vita dvärgen verkligen är stenmaterial och inte is.

Kommentera