Se månen passera Aldebaran ikväll

0
1114

Ikväll kan du följa månens nära passage av den stora stjärnan Aldebaran i stjärnbilden Oxen, där månen är som närmast runt kl 23:30. Om du skulle observera från lägre breddgrader – t.ex. Sydeuropa – så är det en full ockultation, där Månen helt döljer stjärnan en stund.

Månens och Jordens förhållande gör att ett 50-tal passager eller ockultationer sker mellan slutet av 2015 och t.o.m. september 2018.

Månen passerar Aldebaran som närmast runt kl 23:30 ikväll den 5 februari 2017.
Månen passerar Aldebaran som närmast runt kl 23:30 ikväll den 5 februari 2017. (Översikt gjor i Stellarium).

Det kan vara intressant att följa passagen ungefär från klockan 22 ikväll och till efter midnatt. Som närmast befinner sig Månen Aldebaran runt kl 23:30. Passagen kan observeras för blotta ögat, men med en kikare, tubkikare eller teleskop blir det naturligtvis en lite större upplevelse.

Aldebaran är en röd jätte

Aldebaran är en av de ljusstarkaste stjärnorna på himlen och är enkel att finna även utan Månen. Den ligger i stjärnbilden Oxen och befinner sig nära den öppna stjärnhopen Hyaderna och genom att följa Orions bälte (”de tre vise männen”) åt höger stöter man snart på Aldebaran. Namnet Aldebaran kommer från det arabiska namnet al-dabarān som betyder följeslagare. I detta fallet är det stjärnhopen Plejaderna som Aldebaran ”följer” på stjärnhimlen.

Aldebaran är en jätte och har en diameter som är 44 gånger större än Solens. Den var tidigare betydligt mindre, men när vätet började ta slut i dess inre och ersattes av helium började vätet i dess yttre delar expandera stjärnan till den röda jätte den idag är.

Kommentera