Omloppsbanorna för fyra exoplaneter kartlagda!

0
362

De fyra exoplaneterna som upptäcktes 2008-2010 runt stjärnan HR 8799 har fotograferats av forskarna sedan dess och nu har fotografierna ställts samman till en film. I en artikel för bloggen Many Worlds förklarar journalisten Marc Kaufmann hur direktobservation av exoplaneter bara har börjat, men att vetenskapen går snabbt framåt. Med mer avancerade fotograferingsmetoder och bildbehandling kan fler planeter upptäckas och djupare information samlas.

Filmen nedan är en animering av fotografier av de fyra jupiterstora planeterna som roterar runt stjärnan HR 8799. Planeternas omloppstider runt stjärnan är långa – den innersta har en omloppstid på 40 år och den yttersta 400 år – varför endast delar av banorna ses i filmen.

Bilderna är tagna av ett team av astronomer som leds av Dr och docenten Christian Marois vid National Research Council of Canada’s Herzberg Institute of Astrophysics. För fotografierna har ett teleskop vid Keck Observatory använts. Bilderna har därefter behandlats och satts samman till en film av doktoranden Jason Wang vid University of California, Berkeley. Animeringen baseras på åtta fotografier och rörelserna däremellan har alltså fått extrapoleras ur befintlig data.

Marois har dessutom utvecklat den avancerade kameran Gemini Planet Imager (GPI) som används vid Gemini South observatory i Chile och som bl.a. har adaptiv optik som kan kompensera för störningar i atmosfären. Både Wang och Marois arbetar med GPI:n och med den hoppas man upptäcka och fotografera många fler exoplaneter av jupiterstorlek.

För mer läsning:

A Four Planet System in Orbit, Directly Imaged and Remarkable: http://www.manyworlds.space/index.php/2017/01/24/a-four-planet-system-in-orbit-directly-imaged-and-remarkable/

FOUR PLANET SYSTEM DIRECTLY IMAGED IN MOTION: http://www.universetoday.com/133087/four-planet-system-directly-imaged-motion/

Credits:

Video making & motion interpolation: Jason Wang
Data analysis: Christian Marois
Orbit determination: Quinn Konopacky
Data Taking: Bruce Macintosh, Travis Barman, Ben Zuckerman

Kommentera