NASA: ”Upptäckt bortom vårt solsystem”. Presskonferens på onsdag!

0
506

NASA annonserade i går kväll en ”Upptäckt bortom vårt solsystem” och en presskonferens hålls på onsdag kl 19 svensk tid. Med vid presskonferensen närvarar tre internationella forskare kring exoplaneter.

På onsdag håller NASA en presskonferens om en exoplanet och kallar det "en upptäckt bortom vårt solsystem". Bilden visar exoplaneten Kepler 452b2 och dess moderstjärna. Bilden illustrerar NASA:s pressrelease men har troligen inget att göra med den upptäckt som nu skall presenteras.
På onsdag håller NASA en presskonferens om en exoplanet och kallar det ”en upptäckt bortom vårt solsystem”. Bilden visar exoplaneten Kepler 452b2 och dess moderstjärna. Bilden illustrerar NASA:s pressrelease men har troligen inget att göra med den upptäckt som nu skall presenteras. (Bild: NASA)

Pressreleasen avslöjar endast att det handlar om ”nya rön om planeter som kretsar kring andra stjärnor än solen, s.k. exoplaneter”. Presskonferensen kommer sändas liv på NASA-TV. Nedan är deras 24h-feed och sändningar som du som läsare kan följa.

Har en jordlik planet upptäckts?

Det är inte ofta en presskonferens annonseras på det här viset så man får förmoda att det är en extraordinär upptäckt som gjorts. De senaste årtiondena har tusentals exoplaneter upptäckts och förhoppningen är att hitta jordliknande planeter runt den beboeliga zonen runt en sollik stjärna. Någon sådan upptäckt har inte gjorts ännu, men så sent som för två veckor sedan berättades om en upptäckt att en dvärgstjärna innehöll livets byggstenar – kol, kväve och syre. Någon särskild presskonferens hölls inte kring denna upptäckt utan som en pressrelease från UCLA.

Törs man hoppas på att upptäckten är en jordlik planet i den beboeliga zonen runt en sollik stjärna?

Professor Sara Seagers mål: ”att finna och identifiera en annan Jorden”

De forskare som deltar vid presskonferensen är:

· Michaël Gillon, astronom vid universitetet i Liege i Belgien. Gillon var en av de forskare som 2009 upptäckte exoplaneten WASP-18b och har sedan dess deltagit i projekt som upptäckt tiotals exoplaneter.

· Nikole Lewis, astronom vid Space Telescope Science Institute i Baltimore. Lewis forskar främst kring atmosfären hos exoplaneter och hon har bl.a. använt Spitzer Space Telescope.

· Sara Seager, professor i planetologi och fysik vid Massachusetts Institute of Technology, Cambridge. På sin hemsida anger hon att hennes främsta forskningsmål är att ”finna och identifiera en annan Jorden” (!).

Med vid presskonferensen är även Thomas Zurbuchen, chef vid NASA:s Science Mission Directorate vid NASA:s huvudkontor i Washington samt Sean Carey, chef för NASA:s Spitzer Science Center vid Caltech / IPAC, Pasadena, Kalifornien.

Att döma av laguppställningen vid presskonferensen, där Gillons namn är överst i pressreleasens lista av de tre astronomerna, kan man fantisera om att Gillons team har upptäckt en planet, vilken sedan har studerats av Lewis och Seager och de har använt Spitzer-teleskopet för att undersöka planetens atmosfär och funnit den jordlik. Men detta är naturligtvis bara spekulationer. På onsdag den 22 februari 2017 kl 19:01 vet vi svaret.

Kommentera