Jupiter i närbild från Hubbleteleskopet

0
790

Jupiter är idag som närmast från Jorden för i år (opposition). Astronomerna vid ESA och NASA passade därför på att ta en närbild med rymdteleskopet Hubble. Avståndet till Jupiter från Jorden (och Hubble) är cirka 665 miljoner vid årets opposition. Detta skall jämföras med 968 miljoner kilometer, vilket är avståndet när Jupiter befinner sig som längst från Jorden.

Jupiter fotograferad med rymdteleskopet Hubble den 3 april 2017. Den 7 april befinner sig Jupiter i opposition och står som närmast Jorden under året.
Jupiter fotograferad med rymdteleskopet Hubble den 3 april 2017. Den 7 april befinner sig Jupiter i opposition och står som närmast Jorden under året. (Bild: NASA, ESA, och A. Simon (GSFC)

Hubbles fotografi av Jupiter togs så sent som den 3 april. Närheten till jätteplaneten vid oppositionen gör att detaljrikedomen är extra hög. Bilden är en sammanslagning av tre exponeringar i olika våglängder (synligt ljus, ultraviolett och infrarött) som togs med  Wide Field Camera 3 (WFC3). Banden, den Stora röda fläcken och de övriga stormarna i Jupiters atmosfär syns i hög upplösning. De minsta detaljerna är endast 13 mil stora.

Jupiter lyser extra starkt på himlen

När en planet befinner sig i opposition befinner den sig på en rät linje, på motsatt sida som solen på himlen från Jorden sett. Det innebär alltså att Jupiter är som närmast Jorden under året och att planeten lyser extra starkt på himlen.

Jupiter lyser som starkast i april i år och står i sydost vid 23-tiden på kvällen i Sverige.
Jupiter lyser som starkast i april i år och står i sydost vid 23-tiden på kvällen i Sverige. (Bild: Rymdnyheterna/Stellarium)

Det är enkelt att finna Jupiter på natthimlen. Vid 23-tiden lyser planeten ljusstarkt cirka 20 grader över horisonten i sydost. Tack vare sin lyskraft går det inte att ta miste på Jupiter – endast Solen, Månen och Venus lyser starkare på himlen. Passa på att titta på Jupiter i ditt teleskop, tubkikare eller handkikare. Planeten är en magnifik syn i ett teleskop och många detaljer kan ses en klar natt och hyfsad förstoring. Men redan med en handkikare kan man se Jupiters fyra största månar. För att veta vilken måne som är vilken av Io, Europa, Ganymedes och Callisto krävs dock ett planetarieprogram. Rymdnyheterna rekommenderar Stellarium, vilket finns för PC, MAC och Linux och är gratis att ladda ned.

Kommentera