Första begagnade raketen lyfter på fredag

0
529

Natten mellan torsdag och fredag lyfter en begagnad Falcon 9 bärraket med en kommunikationssatellit till omloppsbana runt Jorden. Det är första gången någonsin en raket återanvänds.

När SpaceX VD Elon Musk för några år sedan föreslog att företaget skulle försöka landa det första raketsteget vertikalt på Jorden var det få som trodde att det ens var möjligt. Och om det någonsin skulle lyckas; vem skulle vilja använda en begagnad raket för att skicka upp en satellit som kostat hundratals miljoner och tagit flera år att utveckla? På frågan ”varför?”, svarade Musk: ”Om det kom en lastpall med dollarsedlar fallande mot Jorden, skulle du då inte försöka fånga den?”

I december kunde vi för första gången se en Falcon 9-raket landa vertikalt på Cape Canaveral Air Force Station i Florida. Nästa gång en Falcon 9-raket landade vertikalt, var på pråmen ”Of course, I still love you” i Stilla havet den 8 april 2016:

Cirka 10% rabatt för begagnad bärraket

Men det är inte enbart SpaceX som tjänar på att återanvända sina bärraketer. De företag som väljer att använda en begagnad Falcon 9-raket får en rabatt på priset för en normal  uppskjutning. SpaceX prislista för en uppskjutning med en nybyggd Falcon 9 ligger på 62 MUSD (cirka 545 miljoner kr). Hur stor rabatten blir är okänt, men tidningen Florida Today noterar att SpaceX VD Gwynne Shotwell förra året pratade om en rabatt om cirka 10%.

Uppskjutning natten mellan 30:e och 31:e mars

Fönstret för uppskjutning startar vid midnatt, natten mellan den 30:e och 31:e mars (svensk tid) och stänger 2,5 timmar senare, vid kl 02:30 fredag morgon. Eventuell streaming av uppskjutningen kommer att meddelas senare.

Här kan uppskjutningen ses live:

Kommentera