100 exoplaneter publiceras – allmänheten bjuds in att hitta fler

0
369

Ett internationellt forskningsteam har publicerat en rapport med ett hundra exoplaneter som upptäckts med Keck-teleskopet på Hawaii. Genom teleskopets spektrometer HIRES har 1600 stjärnors radialhastighet mätts och en konservativ uppskattning är att åtminstone 100 av dem har minst en planet i omloppsbana. En av exoplaneterna som kunnat påvisas kretsar kring GJ 411; den fjärde närmaste stjärnan från Solen och finns på 8,1 ljusårs avstånd.

GJ 411 är den fjärde närmaste stjärnan från Solen och har en exoplanet i omloppsbana.
GJ 411 är den fjärde närmaste stjärnan från Solen och har en exoplanet i omloppsbana. (Konstnärens Ricardo Ramirez teckning av GJ 411 (orange) med exoplanet.)

När en planet kretsar kring en stjärna är det inte bara planeten som påverkas av stjärnans gravitation, utan även stjärnan påverkas med små rörelser av planeten. Dessa rörelser mäts som stjärnans radialhastighet med en metod som helt enkelt kallas radial velocity method. Mätningarna har gjorts med spektrometern HIRES som använts med Keck 1-teleskopet på Hawaii. Över 1600 stjärnor har mätts i sammanlagt 61 000 mätningar och teamet publicerar nu en rapport med 100 stjärnor som uppskattas ha exoplaneter.

Det finns troligen fler exoplaneter i det gedigna forskningsmaterialet, säger Mikko Tuomi vid University of Hertfordshire som lett en statistisk analys för att kunna plocka ut de periodiska signaler som troligen kommer från stjärnor med exoplaneter. En av de många exoplaneterna är en planet som kretsar kring GJ 411, vilken är en stjärna med bara 40% av Solens massa. Det är ingen jordlik planet som har upptäckts utan en planet som har en omloppstid kring sin moderstjärna på endast 10 dagar (att jämföra med Jorden som ju roterar ett varv på 365 dagar kring Solen).

Forskarna bjuder in allmänheten att hitta fler exoplaneter i forskningsmaterialet

För att snabba på arbetet med att finna ännu fler exoplaneter i forskningsmaterialet har forskarna beslutat att göra det tillgängligt för allmänheten, berättar Greg Laughlin vid Yale. ”Vem som helst kan ladda hem hastigheterna från vår hemsida och använda programvaran Systemic för att försöka hitta passande planeter”. Det finns även en handledning för hur Systemic används.

Resultatet är inskickat för publicering i The Astronomical Journal i ett paper med titeln: ”THE LCES HIRES/KECK PRECISION RADIAL VELOCITY EXOPLANET SURVEY” och kan laddas ned i vad som syns vara en slutversion (pdf): http://home.dtm.ciw.edu/ebps/wp-content/uploads/2017/02/Keck_planet_search.pdf

 

Kommentera