Cassini – Saturnussonden förbereds för Grand Finale

0
474

Efter nästan 20 år i rymden, varav 13 år i omloppsbana runt Saturnus närmar sig rymdsonden Cassini sitt livs slut: det kallas Grand Finale. Ikväll håller NASA en presskonferens för att berätta om Cassinis sista uppdrag. Presskonferensen börjar kl 21.00 (svensk sommartid) och sänds direkt på NASA-TV.

Den 23 april påbörjar rymdsonden Cassini sitt sista uppdrag - Grand Finale -där den gör 22 omloppsvarv mellan ringarna och planetytan. Därefter kommer Cassini att riktas mot Saturnus atmosfär. den 15 september 2017 kommer sonden att brinna upp som en meteor i atmosfären och själv bli en del av planeten.
Den 23 april påbörjar rymdsonden Cassini sitt sista uppdrag – Grand Finale -där den gör 22 omloppsvarv mellan ringarna och planetytan. Därefter kommer Cassini att riktas mot Saturnus atmosfär. den 15 september 2017 kommer sonden att brinna upp som en meteor i atmosfären och själv bli en del av planeten. (Bild. NASA).

Den 22 april passerar Cassini månen Titan för sista gången, för att dagen efter ändra omloppsbana till innanför Saturnus ringar. Under knappt fem månader kommer Cassini att göra 22 omloppsvarv innanför ringarna och slutligen styras mot Saturnus molnyta.

Inget rymdsond har tidigare passerat Saturnus yta på så nära håll som Cassini kommer göra. Mätdata och fotografier kommer ge forskarna unik kunskap om hur jätteplaneter – och planetsystem överallt – skapas och utvecklas. Vid det sista omloppsvarvet kommer Cassini styras allt närmare planeten och hela tiden skicka data till Jorden. Efter att vi har tappat kontakten med Cassini, kommer den att brinna upp som en meteor i atmosfären, för att slutligen bli en del av Saturnus. Det är ett poetiskt slut.

Grand finale: Ett djärvt uppdrag

Grand Finale är så mycket mer än det spektakulära dyk in i jätteplanetens atmosfär den 15 september. Innan dess kommer sonden att göra 22 omloppsvarv, där den ibland passerar kanten av den inre ringen och ibland nära molnytan. Uppdraget är djärvt och även om projektteamet har kalkylerat med alla typer av faror, finns risken för oväntade överraskningar. Ett sådant här vågspel är något man bara kostar på sig i slutet av ett långt uppdrag.

Den vetenskapliga nyttan är stor

När Cassini passerar Saturnus på nära håll kommer ovärderliga fakta att kunna samlas in:

  • Rymdsonden kommer göra noggranna kartor över Saturnus gravitation och magnetfält. Genom dessa får man större kunskap om hur planeten ser ut inuti och kanske ge svar på frågan om hur den roterar.
  • De nära passagerna förbi ringarna kommer ge kunskap kring hur mycket material ringarna faktiskt består av och hjälpa oss förstå hur de har uppkommit.
  • Cassinis partikeldetektorer kan mäta ispartiklar från ringarna
  • Kamerorna kommer att kunna ta extrema närbilder av ringarna och av Saturnus atmosfär

Varför avslutas Cassinis uppdrag?

Efter Cassinis sjuåriga resa från Jorden, kommer sonden att ha undersökt planeten i 13 år. Bränslet som används för att ändra Cassinis omloppsbana börjar ta slut och sonden kommer snart inte att kunna styras från Jorden.

Två av Saturnus månar – Enceladus och Titan – har visat sig vara möjliga kandidater till någon form av liv. För att inte riskera att sonden störtar in i någon av dessa månar, anser NASA att det är bättre att sonden kontrollerat brinner upp i Saturnus atmosfär. Därmed undviks risken att sonden kontaminerar möjliga, framtida studier av dessa månar.

Kommentera